Programul Erasmus

erasmus

 

Poti studia în Europa timp de câteva luni, cu bursa, prin Programul ERASMUS, în care suntem implicati - cod 230843-IC-1-2007--1 RO.

Programul european Erasmus de mobilitati studentesti, îsi ofera acesta posibilitate. Mai mult decât atât, cercetarile arata ca celor care au participat la acest program le-au crescut considerabil sansele sa-si gaseasca un loc de munca mai atractiv si mai bine platit.
Fondat în urma cu 20 ani, Erasmus promoveaza cooperarea între universitatile europene. La schimburile universitare au acces, teoretic, toate institutiile de învatamânt superior din tarile participante, precum si toate disciplinele si nivelurile universitare. La noi sunt implicate în program numai 50 de universitati.
Ca student Erasmus, pri­mesti o bursa care îti acopera doar o parte din costurile de cazare si trai. In schimb, esti scutit de taxele de scolarizare. În general, bursa oferita studentilor români este în jur de 350 de euro pe luna, prea mica pentru a plati mai mult decât chiria în tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. De aceea, trebuie sa îti procuri singur bani de buzunar, de carti sau pentru distractie.
Toate cursurile pe care le urmezi peste hotare ar trebui sa-ti fie recunoscute automat la întoarcerea în tara, la universi­tatea la care esti înscris. Este bine sa te interesezi însa cum functioneaza sistemul de credite transferabile (echivalarea exam­enelor si pregatirii studentilor) la universitatea ta înainte de a pleca în Europa, pentru a nu avea probleme la întoarcere.
Te poti bucura însa de faptul ca vei avea posibilitatea sa înveti o limba straina atât la ore, cât si participând la cursurile speciale, organizate în România sau în tara în care urmeaza sa pleci.
Daca vrei sa participi la un program Erasmus, trebuie sa îndeplinesti câteva conditii de baza: sa ai cetatenia româna, sa fii student la o institutie de învatamânt superior, fie la ciclul de licenta, la masterat sau la dosctorat, sa fi terminat cel putin primul an de studiu la universitate. De asemenea, pentru a participa la programul european de mobilitati studentesti, trebuie sa nu fi beneficiat înainte de un alt stagiu Erasmus si sa promovezi un test de limba straina. Înainte de a-ti depune dosarul de candidatura, asigura-te ca ai rezultate bune la învatatura, ca ti-ai facut un curriculum vitae consistent si ca poti prezenta o scrisoare de intentie, prin care sa explici de ce îti doresti acest stagiu si cum vei utiliza informatiile pe care le vei dobândi în Europa.

ERASMUS Plus este programul Uniunii Europene pentru educaţie, formare, tineret şi sport în perioada 2014-2020. (mai multe informaţii cu privire la bugetul României pentru anul 2015 găsiţi la adresa http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/index_ro.htm)

ERASMUS Plus oferă numeroase oportunităţi de învăţare în toate sectoarele educaţiei, în învăţământul superior.

Carta Erasmus pentru învăţământ superior (Erasmus Charter for Higher Education  - ECHE) asigură cadrul european pentru colaborare internaţională la nivel universitar în cadrul programului Erasmus Plus. (mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul Agenţiei Executive https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/erasmus-charter-for-hig…).

Experienţele Erasmus Plus oferă studenţilor o perspectivă mai performantă a ceea ce înseamnă să fi cetăţean european. În plus angajatorii apreciază astfel de experienţe în străinătate, ceea ce cresc şansele de angajare a studenţilor în viitoarele  cariere profesionale.